Cărțile mele

În curãnd disponibile online.

cover uepe oficial
„Ultimii Emigranți, primii europeni”

„Am luat calea Europei in cautarea raspunsului la ceea ce mi-au dat ei, acasa. Povara tarii mele, sarace si netrebnice, lumina diminetii, aceeasi tara proaspata si verde, sunt cazna si bucuria drumului. Am catat trairile altora din nevoia de cunoastere a noastra, a tuturor, pentru o lume mai buna. Am vrut sa le dau glas celor neauziti indeajuns pentru ca pruncii, odraslele, iezii si puii lor sa paseasca frumos in viata.

Emigrarea nu este o crima. Si totusi uneori urmele asa arata. La fel, alteori este incununarea vietii cu implinire si succes. Cartea aceasta, construita prin asamblare precum un mozaic, reconstituie evenimentele migratiei romanesti de la eliminarea vizelor si clandestinitate la fluxul vizibil, deschis, racordate la realitatile de familie, educatie si administratie de-acasa.

Mesajele nu au fost gandite uniform. Imi permit doar cateva intrebari : revenirea emigrantilor si reconstructia tarii este mit sau realitate? In prinsoarea lor dintre doua lumi, cea a imaginii de tara lasata in urma, dintr-o atmosfera rurala arhaica aproape de Dumnezeu, ori dintr-un oras defavorizat, modest, dintr-o familie bogata ori saraca, ori dintr-un oras instarit, si cadrul economic cu peisajul strain, atragator, romanii se mai gandesc sa vie acasa.

Dar Romania valorilor autentice invatate din batrani va rezista? Aceea Romanie a laptelui rar de bivol, a furcii din paiele de fan, a bunicilor trimisi de Domnul sa vegheze asupra noii omeniri? Avea-o-a vreo importanta acestea in procesul de globalizare si integrare europeana?

Prin prisma acestor intrebari si in baza unor principii invatate-n templul batranilor samani din Tara Lapusului, textul adauga pareri si impresii sociologice cu privire la migratie

Ma rog ca taramul mantuirii mele sa ramana vesnic pur, ca oamenii de la Suciu de Jos sa taie peste veacuri icoana Maicii Domnului de Sf. Marie in drum spre Rohia, sa-si creasca copiii dupa sufletul lor bun. Sa dezvolte Maramuresul puternic si competitiv inlauntrul Europei pe fundatia mostenirii unice.

Convingerile uneori politizate despre cum trebuie sa crestem nu sunt altceva decat speranta ca plecarea celor cateva milioane este o lucrare mult mai importanta si cu consecinte strategice pentru Romania.”

Micul ghid al marii UE ( 2007) 

Micul-Ghid-al-Marii-UE-coperta-225x300

Peste 75% din legislatia nationala este de natura europeana, iar impactul acesteia asupra intregii dezvoltari existentiale, si cu precadere profesionale, este unul major.
Prin urmare, putem vorbi despre o nevoie de informare a tinerilor elevi cu privire la chestiunile europene, in vederea pregatirii acestora pentru orice meserie si activitate pe care si-ar alege-o. Am scris acest ghid pentru a combate euroscepticismul, informațiile false și pentru a da o șansa reala tuturor tinerilor sa își afle drumul in Europa și in lume. De aceea trebuie sa avem o materie de studiu in liceu.

Este necesara familiarizarea acestora cu premisele noilor politici europene 2013-2020, politici care au printre altele strategii importante de iesire din criza, de asigurare a mobilitatii muncii europene in contextul in care aranjamentele tranzitorii vor fi inlaturate; programe pentru dezvoltarea competentelor, pentru inlaturarea abandonului scolar, ERASMUS, etc.

In conformitate cu principiul democratic care cere ca guvernarea sa aiba drept principal partener cetateanul, pregatirea tanarului electorat in baza accesului garantat la informatia europeana ar aduce importante schimbari in viitorul Romaniei de maine.

Conform art. 165 (TUE), UE are o competenta limitata in domeniul educatiei si formarii profesionale. Actiunile posibile la nivel european sunt pentru sprijin si coordonare a Statelor Membre. Asadar, stabilirea unui program educational si in acest sens cade sub incidenta sau autoritatea tarii noastre.

Se poate elabora un ghid in format electronic (e-book) dupa modelul http://www.lectiaverde.ro/ sau după cum descriu aici

https://ofsdbelgia.wordpress.com/lectia-despre-ue/

Sau se poate elabora unul de tipar, care implica si formarea profesioanala a cadrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *