Peste 75% din legislatia nationala este de natura europeana, iar impactul acesteia asupra intregii dezvoltari existentiale, si cu precadere profesionale, este unul major.
Prin urmare, putem vorbi despre o nevoie de informare a tinerilor elevi cu privire la chestiunile europene, in vederea pregatirii acestora pentru orice meserie si activitate pe care si-ar alege-o.
Este necesara familiarizarea acestora cu premisele noilor politici europene 2013-2020, politici care au printre altele strategii importante de iesire din criza, de asigurare a mobilitatii muncii europene in contextul in care aranjamentele tranzitorii vor fi inlaturate; programe pentru dezvoltarea competentelor, pentru inlaturarea abandonului scolar, ERASMUS, etc.
In conformitate cu principiul democratic care cere ca guvernarea sa aiba drept principal partener cetateanul, pregatirea tanarului electorat in baza accesului garantat la informatia europeana ar aduce importante schimbari in viitorul Romaniei de maine.
Conform art. 165 (TUE), UE are o competenta limitata in domeniul educatiei si formarii profesionale. Actiunile posibile la nivel european sunt pentru sprijin si coordonare a Statelor Membre. Asadar, stabilirea unui program educational si in acest sens cade sub incidenta sau autoritatea tarii noastre.
Se poate elabora un ghid in format electronic (e-book) dupa modelul http://www.lectiaverde.ro/. Sau se poate elabora unul de tipar, care implica si formarea profesioanala a cadrelor didactice.
Ce rol îndeplinește Uniunea Europeană? De ce și cum a fost înființată? Cum funcționează? Ce a reușit să realizeze până acum în interesul cetățenilor ei și care sunt noile provocări cu care se confruntă în prezent? Într-o eră a globalizării, va putea Uniunea Europeană să concureze realmente cu celelalte economii mondiale și să își mențină în același timp standardele sociale? Care va fi rolul Europei pe scena mondială în anii care vor urma? Până unde se vor extinde frontierele UE? Și care este viitorul monedei euro? Care sunt oportunitatile tinerilor romani in Europa? Cum se desfasoara piata muncii libere in UE? Acestea sunt intrebari care necesita raspunsuri.
Intelegerea procesului decizional la nivel european, a drepturilor si obligatiilor de pe piata muncii sunt necesare pentru a preveni abuzurile si pentru a asigura integrarea corecta a romanilor pe piata muncii europene.
Locuri de muncă în instituţiile Uniunii Europene
În instituţiile UE lucrează peste 40 000 de persoane care provin din 28 de state membre. Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) organizează concursuri generale prin care selectează personal pentru posturi cu caracter permanent şi temporar. UE lucrează nu doar cu funcţionari titulari, ci şi cu agenţi contractuali şi personal temporar, oferă stagii de formare şi dispune de baze de date cu experţi zonali.
Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) este „prima oprire” pentru toţi cei care doresc să lucreze într-o instituţie a Uniunii Europene. Site-ul www.EU-careers.eu explică procesul de selecţie şi oferă recomandări privind participarea la concursuri.
Angajarea funcţionarilor titulari
EPSO organizează concursuri generale pentru selecţia funcţionarilor titulari. Concursurile evaluează competenţele candidaţilor printr-o serie de teste care garantează selecţia celor mai buni candidaţi. Anual se organizează concursuri pentru posturi de administratori, lingvişti, interpreţi, traducători, secretare şi alte categorii de personal.
EPSO selectează personal pentru toate instituţiile UE:
- Parlamentul European (Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg)
- Consiliul UE (Bruxelles)
- Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles (Belgia) şi Luxemburg. Este instituţia UE cu cei mai mulţi angajaţi, care lucrează atât în Europa, cât şi în alte zone de pe glob. Există şi posturi pentru specialişti, de exemplu pentru persoane cu pregătire în domeniul ştiinţific, al limbilor străine sau al statisticii/economiei
- Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Luxemburg)
- Curtea de Conturi (Luxemburg)
- Comitetul Economic şi Social European (Bruxelles)
- Comitetul Regiunilor (Bruxelles)
- Ombudsmanul European (Strasbourg)
- Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (Bruxelles)
Indiferent de instituţie, procedura de selecţie şi tipul de contract propus sunt aceleaşi.
Funcţionarii titulari se împart în două categorii: administratori şi asistenţi.
Administratori (AD)
În mod normal, administratorii se ocupă de elaborarea politicilor şi de punerea în aplicare a legislaţiei europene, efectuează analize şi oferă consiliere. În general, pentru a vă înscrie la un concurs pentru postul de administrator, trebuie să fiţi absolvent de studii universitare (cu o durată de cel puţin 3 ani).
Asistenţi (AST)
Asistenţii ocupă, de obicei, posturi care presupun activităţi administrative, esenţiale pentru gestionarea internă a instituţiilor. În general, pentru a vă înscrie la un concurs pentru postul de asistent, trebuie să aveţi (cel puţin) diplomă de bacalaureat.
Alte proceduri de selecţie şi recrutare
Agenţi contractuali
Sunt angajaţi pentru anumite sarcini manuale sau administrative. În general, contractele sunt încheiate pe durată determinată, 6-12 luni pentru început.
Agenţi temporari
Sunt recrutaţi pentru sarcini specializate sau temporare, durata pe care se încheie contractele fiind de maxim şase ani. Posturile libere pot fi găsite pe site-ul EPSO şi pe site-urile instituţiilor şi agenţiilor UE.
Agenţi interimari
Unele instituţii angajează şi personal interimar pentru maxim şase luni, în special pentru activităţi de secretariat. În acest caz, recrutarea se face de către agenţii de ocupare temporară a forţei de muncă.
Stagii
Şapte instituţii primesc stagiari, pe perioade de 3-5 luni. Stagiarii pot fi studenţi, absolvenţi de facultate sau lingvişti şi primesc aceleaşi sarcini ca şi administratorii aflaţi la început de carieră. Selecţia este organizată de instituţii (nu de EPSO).
Servicii de contractare
Pentru sarcini specifice (mentenanţă, cantine etc.), personalul este recrutat de contractanţi externi, selectaţi prin licitaţie deschisă. Pentru mai multe informaţii, consultaţi site-ul serviciilor de contractare.
Experţi naţionali detaşaţi (END)
Aceştia sunt, de obicei, funcţionari ai administraţiilor naţionale, detaşaţi pe o perioadă fixă de timp, pentru a face schimb de experienţă şi pentru a învăţa despre politicile şi procedurile UE. Experţii naţionali detaşaţi sunt selecţionaţi printr-o procedură specifică, fără implicarea EPSO. Reprezentanţa permanentă a ţării dumneavoastră pe lângă UE vă poate informa în legătură cu oportunităţile actuale.
Experţi
UE dispune de baze de date cu numele şi calificările experţilor independenţi care pot asista instituţiile şi agenţiile în anumite domenii. Experţii îşi creează şi gestionează propriul profil cu informaţii referitoare la studii, experienţă profesională şi competenţe. Acest profil este protejat prin parolă. Bazele de date sunt gestionate de instituţiile şi agenţiile UE (nu de EPSO). De exemplu, Serviciul comunitar de informare în domeniul cercetării şi dezvoltării (CORDIS) conţine o bază de date a experţilor , care lucrează în cadrul celui de-al 7-lea program-cadru de cercetare.
Pe acest site veti gasi linkuri directe si updatate la zi cu privire la oferta locurilor de munca si stagiile propuse: http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/index_ro.htm
Alte linkuri utile:
- EURES – Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă , in cadrul caruia angajatorii din intreaga Uniune, din diverse domeni, isi cauta lucratori si vice-versa: https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage
- O carieră în instituţiile europene , unde, fie că sunteţi student şi vă analizaţi perspectivele profesionale, fie că aveţi ani de experienţă în muncă şi vă doriţi să încercaţi ceva nou, această secţiune a site-ului nostru vă oferă toate informaţiile necesare despre oportunităţile de carieră în instituţiile Uniunii Europenehttp://europa.eu/epso/discover/index_ro.htm
- Completaţi CV-ul Europass on-line Pentru a urma o cariera europeana, in cadrul institutiilor si a organizatiilor europene, va recomandam folosirea acestui model de CV. http://europass.cedefop.europa.eu/ro/documents/curriculum-vitae
- Agenţii şi organisme descentralizate – Recrutare Agențiile Uniunii Europene sunt organisme distincte de instituțiile UE. Sunt entități juridice separate, create pentru a îndeplini anumite sarcini specifice, în temeiul legislației europene. http://europa.eu/about-eu/agencies/index_ro.htm
- www.eurobrussels.com este portalul joburilor in afacerile europene, pentru mai multe orase, dar cu precadere pentru Bruxelles.
- www.euractiv.com este o platforma media si cu anunturi legate de locuri de munca, pe care v-o recomandam cu caldura.
Intelegerea UE prin joc: http://ec.europa.eu/0-18/wrc_index_en.jsp?main=true&initLang=EN
12 lectii despre UE: http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_12/index_ro.htm
Sprijin şi consiliere pentru cetăţenii UE şi familiile lor http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm
„Deschiderea educației” pentru a stimula inovarea și competențele informatice în școli și universități http://www.openeducationeuropa.eu/ro/home_new
Biblioteca Europeana: http://www.europeana.eu/
Spatiul profesorului cu materiale didactice despre UE: http://europa.eu/teachers-corner/index_ro.htm
Drepturile cosnumatorului http://www.consumerclassroom.eu/
UE in imagini http://europa.eu/abc/euslides/index_ro.htm
Istoria UE http://europa.eu/about-eu/eu-history/index_ro.htm
Europarl TV http://europarltv.europa.eu/ro/young-parliament/a-z.aspx
Agenda scolara http://ec.europa.eu/consumers/europadiary/ro/index_ro.htm
Dreptul tau ca cetatean si intreprindere in UE http://europa.eu/youreurope/index.htm
Draga mea draga
Din cand in cand te citesc si esti ca o gura de aer proaspat! La fel de tonica si efervescenta. Tu scrii si simti mai romaneste decat noi ce ramasi acasa.Imi reamintesti partea idilica si minunata care inca ma tine aici…
Te imbratisez si te iubesc!
Anca
Va rog sa-mi dati numarul de telefon la care va pot suna putin.
Multumesc.