In toamna lui 2012, alaturi de sindicatul ACV din Belgia, am reusit punerea in drepturi a lucratorilor romani din faimosul abator de la “Doi Boi” din Anderlecht. A fost o actiune plina de emotii, ne era frica tuturor sa nu ne pierdem locurile de munca. Insa impreuna cu oamenii, am reusit.
Este adevarat ca astfel de actiuni sunt extrem de riscante. Prin urmare, au fost voci extrem de critice la adresa mea. In realitate, muncitorii romani macelari si vanzatori din acest sector au capatat contracte de munca. Va dau câteva linkuri.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20121004_00322982
http://www.effat.org/sites/default/files/media-monitoring/media-monitoring-oct-12-no2-en.pdf
http://www.vilt.be/Kmos_in_slachthuizen_Anderlecht_buiten_Roemenen_uit
Activez și militez pentru egalitatea de gen, ma puteți găsi coordonând Organizația de Femei Social-Democrate din Belgia pe Facebook ( Ofsd Belgia) ori pe blog https://ofsdbelgia.wordpress.com
Coordonez PES Activist Diaspora unde alaturi de colegii mei incercam sa promovam si aparam egalitatea pe piața muncii, sa luptam împotriva abuzurilor la locul de munca și sa consolidam identitatea românească in armonie cu cea europeană și valorile progresiste.
Ma puteți afla pe Facebook ( PES Activists Diaspora) și pe blog:
De altfel,
Romanii au dreptul:
- să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE
- să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă
- să locuiască în ţara respectivă în acest scop
- să rămână în ţara respectivă după expirarea perioadei de angajare
- să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale.
De asemenea, cetăţenii UE îşi pot transfera anumite drepturi legate de asigurările de sănătate şi de securitate socială în ţara în care urmează să se angajeze (secţiunea coordonarea sistemelor de securitate socială ).
Libera circulaţie a lucrătorilor se aplică, de asemenea, în termeni generali, ţărilor din Spaţiul Economic European (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).
În cazul persoanelor care lucrează în anumite sectoare de activitate, este posibilă recunoaşterea calificărilor profesionale în alte ţări (secţiunea recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale).
Coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE prevede dispoziţii menite să protejeze drepturile cetăţenilor care se deplasează în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Cine poate beneficia de această libertate de circulaţie?
- Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (ex. cetăţenii UE care se stabilesc într-o altă ţară a UE pentru a căuta un loc de muncă, în anumite condiţii)
- Cetăţenii UE care lucrează în alt stat membru
- Cetăţenii UE care revin în ţara de origine după ce au lucrat în alt stat membru
- Membrii de familie ai acestora.
În cazul persoanelor care intenţionează să devină lucrători independeţi, al studenţilor, al pensionarilor şi al altor categorii de persoane inactive din punct de vedere economic, se aplică reguli diferite. Pentru detalii, consultaţi site-ul Europa ta.
Ce restricţii se aplică?
- Dispoziţiile menţionate pe acest site se aplică persoanelor care-şi exercită dreptul de liberă circulaţie în scop profesional.
- Există o serie de restricţii aplicabile din considerente care ţin de siguranţa publică, de ordinea publică, de protecţia sănătăţii şi de eligibilitatea pentru un loc de muncă în sectorul public.
- Anumite restricţii temporare se aplică în cazul cetăţenilor din Croaţia
Acest site: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm
vi se adresează dumneavoastră, cetăţenilor europeni şi familiilor dumneavoastră! Conţine informaţii utile privind drepturile de care beneficiaţi şi sfaturi practice pentru a vă ajuta să călătoriţi în UE.
Cetăţenii din afara Uniunii Europene pot găsi informaţii referitoare la condiţiile aplicabile celor care doresc să emigreze într-una din ţările UE.
Dacă aveţi întrebări generale despre UE, contactaţi Europe Direct sau sunaţi la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 (Detalii) .