Campanii de promovare a produselor traditionale, Casa Europeana a Maramuresului

Cu ce ne alegem din evenimentele din Maramures?

IMG_8345

Pana nu de mult, nu se organizau atatea evenimente in satele maramuresene, si cele care aveau loc, se petreceau cu precadere in Maramuresul Voievodal si cu modestie in Tara Lapusului, a Codrului si Chioarului. Acum, ai un calendar intreg, lumea isi scoate la lumina din ladoi straiele populare si retraieste strasnicia jocului ancestral, bucuria anilor de inceput. Imi place sa cred ca am si eu o umila contributie dupa fenomenul verjelului de acum doi ani, care a strans peste 500 de oameni, unde puteam face lejer nunta ori alegeri. Stiu, dar nu ma pot abtine-:))

Astfel ne vindecam, ne mangaiem sufletele, ne curatam. Suntem noi, frumosi, naturali! Creiam amintiri si copiilor nostri, le consolidam identitatea in lume, este atat de important sa nu se piarda pe unde vor umbla! Ba mai mult, e atat de eficient sa imbogateasca si pe altii cu bucata magica de Romanie!

Insa, tot nu-i suficient. Oamenii au nevoie de venituri in zona. Calendarul evenimentelor trebuie insotit de o strategie de crestere si dezvoltare regionala durabila, de o publicitate bine gandita, incepand cu incurajarea infiintarii asociatiilor de tip cultural cat si a micilor producatori si sfarsind cu cresterea economica a zonei. Cultura nu este doar o stare sufleteasca, fara sa ii subminez importanta, ea poate fi un avantaj competitiv.

Este bine ceea ce s-a facut pana acum. De azi e momentul sa trecem la o alta etapa. As vrea sa vad:

-schimburi de experienta cu regiuni europene asemanatoare

-asociatii de producatori si lista produselor pentru IGP si DOP

-magazine taranesti

-noi talente si promovarea mestesugurilor populare

-inovatie agro-amimentara,

etc.

Un model in acest sens este proiectul de Ecomuzeu Maramures, un muzeu viu, o abordare integrata pentru judet, la care lucrez alaturi de Angela Pobozsnyi si despre care puteti afla mai multe aici

www.ecomuseummaramures.ro

Nimic din toate acestea si cele care urmeaza sa le infaptuim, nu se pot fara deschiderea autoritatilor si oamenilor deopotriva. Pe toti ii felicit. Sunt pe drumul cel bun.

Vezi, asta trebuia sa spun la Radio Romania Actualitati. Multumesc, @Adrian Marchis.