Român în Europa

Multinationalele, un rau bun de tinut sub control

IMG_0082

Vazandu-mi o buna parte dintre prieteni in strada, nu-mi este prea usor sa scriu fara sa ma fac, probabil, incet, incet, mai putin iubita. Dar, vorba aia, despre asta era vorba? Evident ca nu. Nu trebuie sa fiu iubita.

Cand am scris in repetate randuri despre importanta tratarii Romaniei si a lucratorilor sai din cadrul multinationalelor si a intreprinderilor mici si mijlocii cu capital strain intr-un mod cuviincios in ceea ce priveste salariile si conditiile de munca, existenta sindicatelor si a respectarii drepturilor muncitorilor intr-un mod comparabil cu restul europenilor, am cazut cu totii de acord.

Aceasta este o tema de stanga, cu puternic accent sindical si de reprezentare a societatii romanesti in mod corect, coerent si puternic. Iar, abordarea acesteia in cadrul programului de guvernare PSD este nu doar fireasca, ba chiar curajoasa. In conditiile in care merge si mai departe si cere retinerea din profit a multinationalelor in tara.

Astfel de obiective concrete sunt greu de obtinut, insa nu este imposibil. Se pot concretiza prin multa munca de negociere si o buna comunicare a eforturilor care se depun. Dar, haideti sa lucram la asta. Protestul poate deschide o nisa mai buna de comunicare, de dezbatere publica. Protestul poate fi un lucru constructiv, daca societatea isi identifica obiective comune.

Le inteleg furia si nemultumirea prietenilor si rudelor mele, care protesteaza in timp ce eu scriu aceasta postare. Dar, lucrurile nu se pot schimba intr-o luna.

De ani de zile imi manifest puternic nemultumirea alaturi de delegatia PSD din Parlamentul European si stau alaturea de ei din primii ani in care au luptat pentru un tratament egal al lucratorilor la orice loc de munca ar avea, ori unde in Europa. Putini mai stiu de exemplu, despre demersurile Dacianei Sarbu de acum cativa ani pentru sezonieri, multi o injura acum pentru ca Ponta.

Imi este clar ca imaginea acestui partid ii va incurca bunul proiect de guvernare. Daca cineva crede ca intentiile stimabilului presedinte ori a tehnocratilor sunt si au fost mai viabile si mai onorabile de-a lungul anilor, se-nseala. Pentru asta, urmeaza insa o alta scurta postare.