Român în Europa

Ce-nseamna sa fii patriot?

thomas jefferson

Patrioti sunt cei care cred in principiile de reprezentare corecta a intereselor tarii, care protejeaza si lupta pentru o Romanie unita ( vedeti Thomas Jefferson) , sunt cei care striga deopotriva impotriva guvernului atunci cand greseste ( vezi Thomas Paine) sau cei care  sunt mandri de locul in care traiesc astfel ca actioneaza pentru ca si locul acela sa se mandreasca cu ei ( vezi Abraham Lincoln).

Avand acestea in minte, dragostea aproape romancizata uneori pentru tara mea, si convingerile de sorginte ideologic de stanga si progresiste, este extrem de dureros sa vad ceea ce se petrece in aceste zile. Ne paste o prapastie periculoasa nu doar din punct de vedere politic ci si din punct de vedere social, care mocneste de ani buni si de care ne ferim. Diviziunea serveste altora care stau si pandesc pentru a se infrupta din prada.

Protestul din convingere al oamenilor trebuie respectat. Alegerile democratice deasemenea. Trebuie gasite acum calea si instrumentele de unificare a Romaniei pentru a-si continua drumul european. Ne asteapta o presedintie UE si o agenda bogata, care poate fi o sansa inspre progres si dezvoltare, aparare si consolidarea a pozitiei si imaginii de tara in lume.

Altfel, revin, divide et impera nu a fost niciodata o solutie constructiva pentru niciunul dintre noi. Iar Europa, da, ne priveste, dar problemele trebuie sa ni le rezolvam noi. Sper sa se identifice solutii durabile, de stabilitate si rezolvare a fractionarii Romaniei. Nu se poate ca alegerile democratice si protestele de azi sa nu insemne un act constructiv pentru tara. Nu se poate sa lasam toate acestea sa cada intr-o extrema periculoasa.

Sigur, ma puteti sudui pentru simpatia politica si inclinatiile partinice, dar eu va voi iubi oricum. Si cat imi va sta in putere sa fiu far, lumina voi fi. Cat nu, macar o candela. Iar daca nici atat nu voi putea, macar am incercat ( Nicolae Titulescu).