Român în Europa, Ultimi emigranti, primii europeni

Noi suntem marul stricat al civilizatiilor?

image

Daca avem pe masa un raport anual de activitate pe dezvoltare regionala si coeziune, Romania e poama rea, cu probleme de absorbtie si suspiciuni de iregularitati pe oricare exercitiu bugetar. Cel de pe 2014-2020 e cel mai nasol, inteleg.

Ce conteaza ca Spania are probleme similare ori ca pana si anume regiuni din perfecta Germanie se confrunta cu probleme de management.

Daca avem un raport de masurare a coruptiei din care poate lipsim, ei bine, sigur e vreo eroare. Ca n-are cum sa fie Ungaria inaintea noastra! N-are cum, ca stim noi din batrani ca suntem vai de capul nostru.

Cand vine vorba despre lucratori ieftini si imaginea de tara de mana a doua in Uniune, ne excitam si mai abitir, fara sa schimbam agenda politica. Pentru ca nu este altceva decat o agenda politica. Nu conspirativa, ci economica si de putere. Despre asta e vorba. Dar, cine sa mai vorbeasca si despre exploatarea lucratorilor din Romania de catre investitorii straini! Bine ca o venit sa faca fabrici si sa ne cumpere pamanturile ca noi oricum nu stiam ce sa facem cu ele. Nu c-am fi noi prosti, ci pentru ca administratia publica e varza.

MCV-ul, daaaa, il meritam, nu-i asa, chiar daca si alte tari, precum Italia, se confrunta cu probleme similare. Multumim inventatorilor acestui sistem si a institutiei DNAului de frica careia iti trebe cohones, frate, ca sa ai o viziune strategica si sa actionezi in slujba normalitatii.

Daca laud primirea de pe litoral si dezvoltarea turismului, is dusa si oarba, n-are cum sa fie bine. Ce dracu, nu vad ca-i scump si ca-I mizerie? Nu conteaza energia pozitiva care ne incarca, important ar fi sa arate totul precum in Tenerife.

Cei mai mari corupti sunt ai nostri, mai ales cei de la nivel inalt. Parca mai apuca careva sa se uite la joburile comisarilor europeni de dinainte si dupa mandat, unde incarcatura intereselor si-a manevrelor sunt atat de mari incat nu se mai vad decat in amploarea tabloului.

Tara noastra e cea mai naspa din UE, asa-i? Desi, nu pe noi trebuie sa me „ierte” pentru deficitul bugetar, ci pe spanioli si portughezi.

Singura mea nemultumire fata de toate cate se petrec este faptul ca permitem asemenea discursuri, fara sa avem si o agenda constructiva, de ridicare si dezvoltare a Romaniei, cu masuri de asistenta tehnica serioasa si capacitate de absorbtie la nivel local. Sa nu ne miram atunci ca banii de coeziune sociala vor fi redusi cu 20% in la revizuirea bugetara si statele net contribuabile isi vor capata compensatiile din instrumentele financiare inaccesibile noua.

Inca n-am vazut o alta natiune care sa-si denigreze singura tara. Asta nu inseamna ca trebuie sa ascundem mizeria sub pres. Inseamna doar ca atitudinea de denuntare continua si acceptare a faptului ca suntem cei mai slabi, fara o alta atitudine de identificare a punctelor cheie cu care putem intra in negocieri, se numeste condamnare.

In rest, tind sa cred cu toata naivitatea mea, ca cineva candva o as iubeasca tara asta si o sa o ajute sa-si vada si puterile, nu doar slabiciunile. Altfel, cum sa paleasca nevolnicia?