Ultimi emigranti, primii europeni

Mai important ca dumpingul social este convergenta

Workers%20Demonstration%20Social%20Dumping

Raportul pe Dumping Social adoptat in septembrie de Parlamentul European, prin leadership socialist, contine un capitol extreme de interesant, as spune cheie, in aceasta discutie, si anume acela de „Convergenta Sociala”.

Romania si celelalte state din sud-estul Europei, este puternic afectata de discursul politic al dumpingului social, acesta pateaza imaginea tarii si ingreuneaza integrarea corecta a lucratorilor pe piata europeana.

Cata vreme agenda sociala din Uniune va culmina cu acest topic, de altfel argumentat si adevarat in multe privinte, fara sa balansam de dragul intregului tablou, Romania va pierde teren pe mai multe nivele: economic, social si cultural.

Convergenta sociala, distributia veniturilor, raspunderea contractuala si plata taxelor ar trebui sa fie varful icebergului, nu dumpingul social, care e doar o caramida.

As puncta altfel nevoia de reiterare a „more and better jobs ” din Agenda Europa 2020, investitiile pentru  coeziunea statelor membre, salariul minim european, respectul drepturilor lucratorilor din tarile membre „acuzate” de dumping social si in intreprinderile din localitatile de origine, unde economia se bucura de investitori straini.

Si toate acestea nici nu includ situatia muncitorilor din tarile terte sau provocarea integrarii refugiatilor.

Raportul PE:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FNONSGML%2BCOMPARL%2BPE-571.622%2B01%2BDOC%2BPDF%2BV0%2F%2FEN