Obdele

Limba sta prinsa de clanta de la portita si foii de coptii radeau pa rand de isprava. Obrajii imbujorati scaparau bucuria saniusului pe drum. Nu circula niciun motor, ca cine sa se incumete pe asa o vreme. De pe Dumbrava, care erau mai mari se dadeau pe derdelus.

Casa spoita-n galben  mnieru abia se mai zarea sub cadrul alb de omat. Fumega cosul de la lemnele din feteu. Ma apropii insetata. Sub bocancei scartaie zapada. Mi-am udat pantalonii rosii, crosetati de tanti Lodovica si pe palton sta intarit un strat subtire de nea. Mi-am spart buza de cateva zile ca m-a tras Zorica la sanie si cand a vazut motoru mare ca vine a lasat sania din mana. Asa am pticat cu capu-n pamant . Tineam gura ascunsa-n fular sa nu vada nime, ca mi-era rusine. Eram bucuroasa ca nu mi-am rupt paltonu’.

M-au strigat in casa , sa-mi faca baie. Era sambata. La noapte veneau parintii.

Atateau focu si mai tare si asezau o vanita de plastic pe podele in casuta de cata drum. Apoi ma spalau certandu-ma ca nu iara nu vreu sa mananc si—s numa un sclept. Bunicu strecura laptele de dibol din donita si mi-l da nehiert sa ma mai cartesc. Un dulce puternic si cald, proaspat si curat avea sa ma intareasca.

Stam pe geam si asteptam cursa de noapte sa-mi aduca parintii. Mama mea e frumoasa. Avea atunci un par lung si bogat, prins intr-un coc cu agrafa de paie. Purta cu ea un geamantan mare, de piele  din turnele de la Ansamblu. Cand ajungeau la mine scoteau din el bunatatile pe care ea le capata de la strainii veniti la spectacole : ciocolata, portocale, banane, jucarii.  

In nametii sclipitori vad lumina farurilor de cursa. Au schimbat la autobaza in Lapus, pe frig. Da ii lasa soferu’ in fata casei. Deschid larg usa si ma catar pe ei. Afara, in spatele lor, un sat intreg sta linsitit sub un strat gros de zapada, lasand lumina din lampas sa taie viata treaza.

I-am chemat in casa, am mancat portocalele si-am adormit cu o pereche de cizme noi noute in picioare. Tata avea al patrulea rand de talpa pe ghete, iar mama umbla cu cizmele dinainte de casatorie. Bunicii isi purtau picioarele-mbracate-n obdele si optinci. Din lana oilor lor. Tesute-n tiara de mainile bunicii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *