Sãlbaticii și dilii

Salbatici, saracie lucie, coruptie, tragedie, razboi modern, tigani, cicalacacichicia…iata numai cateva dintre cuvintele grele folosite de Der Spiegel la adresa Europei de Est. Ca stiti, mai mult decat stigmatul geografic, natural, dat de Cel de Sus pentru a ne lumina caile incurcate, adancim diferentele de integrare sociala dintre cele doua “Europi” prin: Europa de Vest si Europa de Est.

Suntem salbatici, zice cotidianul, prin aceea ca nu ne integram minoritatile, in speta tiganii. Drept ii ca n-au bietii bulan in Romania, ca lasam puradeii pe drumuri, aruncam cu pietre, nu-i bagam in scoli, nu le dam de lucru, ii osandim de vai de mama lor si-apoi unde mai pui ca le mai cerem si votul. Drept ii!

Numa ca jurnalistii astia din Germanica cred ca s-au dilit. Ei inca cred ca este fix problema noastra, nu  si a Europei de Vest! Mare-i gradina Domnului!

Care va sa zica, atunci cand nemtii au chef de-o relansare economica, atrage niscaiva romani ‘eftini, ii baga-n abatoare la macelarit de porci si scroafe, plateste sub salariile negociate colectiv, ca ei salariu minim pe economie nu au, tragand in mare teapa o industrie-ntreaga si companiile din alte tari care joaca cinstit! Da aia nu-i o problema! Nu-i salbaticie, e ceva mai modern, daca tot va place cu globalizarea: dumping social si excluziune sociala!

Iara, daca va aduceti aminte, odata ce-au vazut tigani i-au scos cu viteza-ntai afara! Ca programele de integrare sociala pentru tigani n-au functionat in nicio tara din nicio Europa nu numa’ in cea din Est ! Asta iara nu-i bai?!

Ca odata ce Romania si Bulgaria is in UE, we like it or not, se cheama c-am intrat cu tot cu tigani, si asa cum ii buna Romania cu emigrantii ei cu tot cand ridica tarile astea “civilizate” din Vest, problema puradeilor si pirandelor devine una europeana. Si aici ii baiu! Ca noi in Est suntem salbatici, da!!!! Poate! Bine ca atunci cand veniti in excursie cautati sa platiti pentru salbataicia asta „sucara”, in sfarsit…dar voi, gagii civilizati si pasnici in Vest de ce n-ati dat de-un capat? Hmm, s-aud? Canci? Atunci…mucles.

PS: merge, zic, numa-n ciuda, un Sandu Ciorba la faza asta, cu marele hit acum la moda in toata Europa: „Ia d-aici ca n-ai servici”: http://www.youtube.com/watch?v=IMVcHDZN1dg&feature=related

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *