Ce facem cu românii din Belgia?

Ne explica Dan LUCA directorul administrativ al retelei europene EurActiv, fondator al fundatiei Casa Europei la Cluj si al Clubului „România-UE”, vicepresedintele PSD Diaspora si membru in Consiliul National PSD intr-un interviu foarte reusit pe Rombel. Eu personal am un interes mare  pentru dosarul romanilor pe piata muncii in Belgia din cel putin doua motive: unul pentru ca locuiesc aici si vad ce se intampla la nivel de integrare si doi pentru ca activez in interiorul PSD Belgia. Discutiile, demersurile noastre aici nu sunt singulare. La nivel de Diaspora au fost trimise semnale si din partea liderilor politici PSD, spre pilda Victor Ponta.

Rombel: Care este situatia in Belgia cu privire la dreptul de lucru al romanilor, avand in vedere faptul ca la sfarsitul acestui an Romania se va afla la sfarsitul celei de-a 2-a perioade de tranzitie? Se va mentine interdictia si dupa 1 ianuarie 2012?

Dan Luca: Avand in vedere situatia celor aproximativ 55.000 de romani din Belgia, am incercat sa cunoastem mai bine situatia dreptului la munca in Belgia pentru compatriotii nostri si urmarim cu mare interes procesul decizional in acest dosar. Recent PSD Belgia a avut o noua intalnire la Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale al Belgiei. Din discutii a reiesit ca se va elabora un studiu in urmatoarele doua saptamani pe baza caruia Statul Belgian va decide inlaturarea sau mentinerea barierelor dupa 1 ianuarie 2012. In perioada urmatoare, probabil in jur de 18 octombrie, se va reuni un asa numit Comitet al Muncii si Afacerilor Sociale la nivel federal (belgian), care va emite un aviz pe baza studiului.

La aceasta reuniune (cu usile inchise) vor participa reprezentanti ai patronatului, sindicatelor, regiunilor (Bruxelles, Flandra, Valonia), etc.

Iar apoi, pe 26 octombrie, la nivel UE, este planificata o intalnire a Grupului de Circulatie a muncitorilor in UE, din care Belgia se va inspira probabil in decizia finala pe care o va lua. Este bine cunoscut ca exista o calibrare a strategiei cu statele din regiune pe astfel de dosare. Si probabil vom cunoaste public concluzia in luna noiembrie.

Rombel: Daca este sa speculam, este bine sa ne asteptam la un deznodamant pozitiv sau nu?

Dan Luca: In aprilie 2011, cand ne-am vazut la ministerul belgian, parea ca exista un curent favorabil, dar ultimele luni nu ne-au fost favorabile. Stim ce s-a intamplat in Spania, Franta si Olanda, iar aceste dinamici sunt monitorizate cu mare atentie de Guvernul Belgian. De exemplu ni s-a precizat clar ca in Spania restrictia a fost reintrodusa doar pentru romani, nu si pentru bulgari. Iar ce a contat in dosarul spaniol a fost statistica pura. 20% someri in Spania si 30% rata de somaj in cadrul romanilor din Spania. In Belgia avem un somaj de 10%, dar si aici avem un somaj mare in randul comunitatii romanesti.

Rombel: Ne complacem in aceasta situatie, asteptam sa ni se impuna o noua restrictie, iar apoi ne plangem de discriminare?

Dan Luca: Sa fiu sincer nu am vazut prea multe actiuni din partea Guvernului Romaniei in aceasta directie. Noi, de exemplu, l-am atentionat pe ministrul Baconschi inca din luna iunie despre acest dosar sensibil. Belgia este si tara gazda a majoritatii institutiilor comunitare. Romanii au pregatirea necesara pentru a lucra in sectorul privat al afacerilor europene, si aproximativ 500 dintre compatrioti desfasoara deja o astfel de activitate in companii multinationale, federatii, asociatii, companii de lobby si think tank-uri. Majoritatea sunt insa umiliti in fata colegilor, avand in fiecare an de intocmit un dosar pentru a-l prezenta autoritatilor belgiene in speranta obtinerii permisului de munca pentru anul respectiv. Activitatea romanilor in mediul european este in consecinta perturbata de problema dreptului la munca in Belgia.

Rombel: Cunoastem situatia politica din Belgia si incapacitatea de a se forma un Guvern. Se pare ca exista un trend favorabil ca presedintele socialistilor francofoni sa devina prim ministru. Va ajuta acesta numire dosarul romanilor?

Dan Luca: Elio Di Rupo, e drept, are mari sanse sa conduca Executivul Belgian, dar decizia nu este inca luata. Iar apoi, la cate dosare sunt de rezolvat, nu prea cred sa fie dosarul cel mai cald al noului Guvern. Noi insa ne-am facut datoria si am avut in luna mai o intalnire cu Elio in care i-am trimis si un mesaj oficial din partea lui Victor Ponta. Avand în vedere convingerile noastre comune, speram sa putem conta pe sprijinul sau personal si pe cel al Partidului Socialist, atat la nivelul Guvernului, cat si la nivelul Parlamentului, pentru a sustine dreptul la munca a romanilor care traiesc in Belgia.

Rombel: Intrentionati si alte actiuni pentru a influenta decizia finala?

Dan Luca: Lobby-ul este necesar in orice lupta. Am stabilit mecanismele interne, la nivel de PSD Belgia, pentru a ne vedea cu ministrul flamand responsabil de dosar, dar si cu reprezentantii sindicatelor si patronatului. Decizia Flandrei este, de exemplu, foarte importanta in acest dosar si din pacate nu ne este in acest moment favorabila.

Rombel: Ne asteapta un sfarsit de an tensionat. Mai exista si alte surprize la care sa ne asteptam pe viitor?

Dan Luca: Avem informatii de asemenea ca Belgia va reduce fondurile alocate pentru titres-services, deci, s-ar putea ca locurile de munca in menaj ocupate in mod numeros de femei romance sa fie in pericol. Pe langa mentinerea restrictiilor, avand in vedere criza, trebuie sa fim pregatiti si la altfel de masuri. Decizii ca acestea vor afecta mereu grupurile vulnerabile de emigranti: femei si tineri. Nu vreau sa fiu pesimist, ci realist si, vazand contextul economic, reactia Spaniei, a Olandei si Finlandei pe Schengen, ne asteptam si la alte restrictii sau respingeri care vor afecta negativ veniturile romanilor. Trebuie sa fim prudenti, sa urmarim aceste situatii din vreme si sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a reduce efectele negative cat mai mult.

Rombel: Se pare ca aveti un dosar interesant din punct de vedere politic. Credeti ca implicarea romanilor din Diaspora in polica este importanta in general?

Dan Luca: Un partid politic nu este statul sau institutiile acestuia. Partidul nu este o companie privata sau multinationala, şi nici macar o organizatie neguvernamentala.  Prea multi cred ca politicienii au puteri magice, adevarati zei mitologici, controland sisteme in care prin “vointa politica” totul e aranjabil si posibil. Si nu conteaza ca respectivul politician e la putere sau in opozitie, ales sau chiar neales intr-o functie publica. Credem ca este foarte important ca romanii din afara sa joace politic si vom organiza o dezbatere la Bruxelles pe aceasta tema pe 20 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *