Român în Europa, Ultimi emigranti, primii europeni

Liderul sperantei si al schimbarii

IMG_0108

Nevoia „Macron” a existat de cand lumea, tanarul politician a jucat o carte la vedere, cu multa grija pe partea de comunicare si pregatire economica,  intr-o tara stiuta ca fiind protestatara si cu sindicate puternice. A marsat pe gandul de speranta si schimbare in bine a oamenilor, asa cum simtim si noi si oricare popor incercat. Iar francezii au o mare problema in a contracara rigiditatea de pe piata muncii, cu o rata a somajului de 10%.

Macron nu este Trudeau, nu a „sedus” si nici nu a convins prin inteligenta emotionala. Are un discurs argumentat, realist, cu analiza precisa a finantarii reformei atat de necesare.

De aici va avea o problema. Plata reformei este greu de explicat oamenilor si, mai mult de-atat, expertii lui sunt similari tehnocratilor nostri, care nu au experienta sistemului. O eventuala coalitie ii poate slabi imaginea, iar noi stim foarte bine ca imaginea e totul.

Si totusi, cred ca puternica prietenie istorica cu Germania si discursul european il vor asista si ajuta in reconstructia demnitatii franceze, atat de inchistate un inima lor.

S-a declarat liberal in repetate randuri, insa, felul in care si-a facut campania, atat de aproape de oameni si prin activisti, ma duce cu gandul la inspiratia vremurilor de stanga, una transformata si adaptata la schimbare. Stiu, schimbarea e dureroasa. Insa este necesara.

IMG_0108