Campanii de promovare a produselor traditionale

Ne trebuie protectie si recunoastere geografica pe produsele traditionale

dsc_6572-2

Una dintre concluziile si deciziile intalnirii de la Cupseni din 13 noiembie, din cadrul campaniei „Io-s taran european”, este aceea ca avem nevoie de indicatori de denumire origine protejata si indicatorii geografici de protectie pentru „ptita die malai” si „grostior die bivolita” pentru Tara Lapusului, judetul Maramures.

Introducerea unei indicatii geografice sporeste veniturile fermierilor si contribuie la mentinerea populatiei in zonele defavorizate sau indepartate, promovand economia rurala. De asemenea, inregistrarea unei indicatii geografice determina cresterea valorii de piata a produselor operatorilor economici in cauza, garantand distingerea acestor produse in raport cu alte produse sau produse alimentare similare. In plus, gratie introducerii unei denumiri, consumatorii vor putea face alegeri mai bine informate, pe baza informatiilor clare referitoare la caracteristicile specifice ale produselor pe care le cumpara.

Incurajez si felicit deschiderea primariilor din Cupseni si Suciu de Sus, si a gospodariilor care fac priii pasi pentru obtinerea denumirii produselor.

DOP (Denumire de Origine Protejata)

Calitatea cea mai ridicata este oferita de certificarea DOP, care in engleza se traduce prin PDO (Protected Designation of Origin), adica produsul provine dintr-o regiune restransa cu o anumita traditie in prepararea acelei delicatese, iar mana de lucru si ingredientele sunt tot de provenienta locala, strict controlate.

IGP (Indicatie Geografica Protejata)

La nivelul imediat urmator DOP-ului se gaseste IGP, adica PGI (Protected Geographical Indication), o certificare mai permisiva, care garanteaza doar reteta traditionala de preparare, materia prima si mana de lucru putand proveni din afara regiunii de origine a acelui produs.

Etapele obtinerii protectiei denumirii produselor agricole/alimentare la nivelul U.E.

  1. Alcatuirea grupului de producatori/procesatori
  2. Elaborarea Caietului de sarcini – produsul pentru care se doreste protectia
  3. Contractarea organismului de certificare pentru obtinerea Certificatului de conformitate a produsului
  4. Depunerea documentatiei la Ministerul Agriculturii – perioada de opozitie nationala
  5. Depunerea aplicatiei la Comisia Europeana – perioada de opozitie la nivel European
  6. Obtinerea protectiei la nivel European.