Român în Europa, Ultimi emigranti, primii europeni

De ce independentii sunt ai nimanui?

Independent

In vremurile acestea, piata muncii descurajeaza contractele pe perioada nedeterminata, sentimentul „sigurantei ” aproape comuniste e demult o amintire. Taxele sociale pe care angajatorul ar trebui sa le plateasca sunt atat de mari, incat nu ii convine sa angajeze. Prin urmare, isi stabileste colaborari cu independentii, cei care isi platesc singuri taxele, atat cele sociale cat si de impozit.

Majoritatea romanilor din Belgia sunt independenti, adica persoana fizica autorizata. Temerile si necazurile lor sunt asemenatoare cu cele ale unui angajat pentru ca, de cele mai multe ori, sunt „falsi” independenti. Ei lucreaza mereu pentru aceeasi societate, uneori fara a avea propriile instrumente de lucru. Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, sunt persoana fizica autorizata sau independenti, dar in practica au o relatie angajat-angajator. Recunoasterea realitatii ar conduce la amenzi si intreruperea activitatii. Iar aflarea unui loc de munca este o provocare in zilele noastre. Astfel, independentii sunt prinsi in clestele acesta al desertaciunii.

Un sindicat in adevaratul sens al cuvantului este putin probabil, fiind vorba de un conflict de interese, daca esti independent nu esti si angajat in acelasi timp, decat daca ai o activitate complementara. Insa, o organizatie a independentilor romani in Belgia, in conditiile in care suntem a doua forta europeana pe piata, ar schimba mult lucrurile. Uniti, am avea influenta si putere, anumite nedreptati si incoerente s-ar rezolva mult mai usor, atat pe langa statul belgian cat si in evitarea „tepelor ” de catre conationali.

Drama nu ar fi atat de mare daca cei care devin independenti aleg sa se informeze corect despre drepturile si obligatiile pe care le au. O pot face la cursurile de integrare oferite de primarii, de asociatiile romanesti, precum Arthis, pot intreba contabilii, pot intra pe forumuk Rombel. Sunt constienta ca nu suntem obisnuiti cu a pune intrebari, ca este o tara si o situatie noua, avem trecutul nostru in Romania, dar aici trebuie sa invatam sa fim pe cont propriu fara sa fim suferinzi, jecmaniti sau surprinsi ca avem de platit taxe. Atunci cand castigi bani, platesti bani.

Fiti informati. Fiti puternici. Nu va lasati exploatati, nu suntem lucratori de mana a doua, nici mai putin pregatiti ca altii. Intamplarea geopolitica si istorica face ca romanii sa fi pierdut niste pasi economici si sociali, dar suntem in continuare pastratori de cunostinte ancestrale si culturale care sunt de mult pierdute in alte parti ale lumii. Nu acceptati mai putin pentru voi si copiii vostri.