Fără categorie

Vineri 24, ziua mintii nebune

brexit

Din acel moment al negocierii in Consiliu si pana azi, 24 iunie 2016, au trecut cateva luni. Dimineata la ora 5 primesc un mesaj de la colega mea, Sarah, cu care in seara zilei de 23 impartasisem poll-urile referendumului de iesire a UK din UE, care aratau 52% pentru ramanere si 48% sa iasa. Mesajul ei era sub stare de soc. A fost invers. De azi lucrurile se schimba, atat pentru Uniune cat si pentru Marea Britanie.

Cameron va intra in istorie, cu siguranta, ca fiind liderul care a determinat inceputu sfarsitului. Nu stiu daca a vrut, daca a stiut si a realizat cu ce se joaca. Foarte probabil ca alti stratagemi geopolitici s-au jucat cu el.

Tema imigratiei a jucat un rol esential de campanie sustinuta cu aprindere de catre Nigel Farage, liderul extremist britanic. Polemica aceasta impotriva emigrantilor atat din tarile terte cat si din statele membre din estul si sud estul Europei o regasiti din ce in ce mai des in Franta, Italia, Spania, Ungaria si sporadic, dar sigur, chiar si in tara noastra.

In realitate, Uniunea Europeana a demarat proiectul de integrare fara sa isi apropie destul cetatenii. Cine este aceasta Uniune? Pentru ca nu sunt doar mana de oameni din aparatul birocratic din capitala, sunt statele membre ele insele si liderii din fruntea lor. Cine isi ascunde si-si scuza propria nereusita politica la nivel national in spatele Bruxell-ului nu numai ca face o greseala elementara de procedura, dar lucreaza impotriva acestui proiect si sapa groapa Europei.

Oricat de pueril v-ar parea acum, va intreb, cum putem astepta intelegerea populatiei atunci cand trebuie sa ia masuri drastice de austeritate, schimbare de comportament si eforturi pentru a combate schimbarea climatica ori integrarea refugiatilor, daca nicio generatie de 50 de ani incoace nu a avut o singura lectie la scoala ori in comunitate despre acest proiect. Este naiv sa crezi ca poti porni la drum incercand sa adunci laolalta popoarele diversificate cultural, economic si social, daca nu le arati cum vrei sa faci asta. Nu este suficient sa vorbesti despre evitarea razboiului. Oamenii uita, iar altii nu au trait defel ororile bataliei si nici regimul vizelor.

In urmatorii doi ani, UK trebuie sa iasa. Va urma o perioada de instabilitate economica si chiar sociala. Irlanda de Nord si Scotia posibil sa se desprinda si sa ceara o intrare in UE. Felul in care vor raspunde lucratorilor romani depinde de calculele si interesele pe care le vor aplica. Banuiala mea este ca va reintra sistemul vizelor, ca vor trimite acasa pe cei aflati in somaj, ca vor alege sectorial pe cei care vor sa intre, iar aceia care sunt deja cu acte in regula vor fi pastrati in sistemul de asigurari si beneficii sociale ori egal cu al britanicilor ori mai putin egal.

Acuma, sigur ca populistii si extremisti de au manipulat si au castigat astazi nu au un plan de salvare colectiva si nici de crestere economica. Au planuri pentru propriile lor cariere egoiste, iar cine crede ca masurile anti-saracie si de reforma sociala sunt teme care nu necesita o atentie sporita in Europa Unita, se inseala amarnic. Cu procentajele unei populatii a carui nivel de trai scade, in fata cresterii valului de radicalizare si crize grave cum este cea a refugiatilor, as spune ca reintoarcerea la radacini ar fi chiar oportuna. Pentru ca reusitele procesului de integrare europeana si rezultatele de crestere economica tocmai datorita lucratorilor din alte state au palit in fata furiei, a dezbinarii si manipularii clasice. Stiu, pentru cei din Romania poate parea prea putin important, avem atatea alte probleme serioase. Nu, nu este putin. Este un semnal de alarma generalizat. Stiu ca unele voci si-au dorit iesirea acestei tari pentru ca era ca un spin in coasta. Poate le da de gandit macar modul in care s-a petrecut acest lucru si pericolul in care ne aflam la nivel comunitar. Un soi de pericol de influenta geopolitica care poate schimba total soarta si discutiile in orice tarisoara europeana ori nu.

Cred ca o scurta si imediata analiza a celor care au votat ne imi intareste convingerea. Nordul Angliei indica deja colapsul, iar Estul a sustinut caderea. Votantii clasei de mijloc sunt cei care au votat cel mai mult in favoarea iesirii din UE din aceste regiuni. In Manchester si Birminghan ave populatii mari de imigranti, iar acolo s-au inregistrat procentaje mari de iesire.

Londra a fost in favoarea ramanerii, fiind un pol puternic european, iar Scotia si Irlanda de Nord deasemenea sa ramana.