Casa Europeana a Maramuresului

Orasul Baia-Mare este poarta Maramuresului, care judet merita marca de European Heritage Label

poster mm heritage label

Bruxelles, 9 Mai, 2016

 

Catre autoritatile locale si regionale din judetul Maramures

 

Orasul Baia-Mare este poarta Maramuresului, care judet merita marca de European Heritage Label.

Exista la nivelul Uniunii Europene o marca de apreciere si valorificare culturala a siturilor, mostenirii materiale si imateriale a regiunilor din Europa.

Maramuresul este un sit per se de valori ancestrale, unice in lume. Cele patru sub-zone ale sale, marcheaza tocmai bogatia sa culturala.

Oamenii, ultimii pastratori de adevar si obiceiuri autentice, au nevoie de recunoasterea europeana. Baia-Mare, capitala judetului nostru, nu poate construi in afara lor si a regiunii, de aceea, acest oras este un portal inspre ceea ce se cheama „European Heritage Label”.

 

Nicio regiune din Romania nu a capatat aceasta onoare. Cred cu sinceritate ca Maramuresul o merita cu prisosinta.

Paleta larga a traditiilor, costumelor si mesajelor pline de har din Maramuresul istoric, Tara Lapusului, Tara Codrului si Tara Chioarului sunt temelia Europei.

In vremurile in care si ea, Europa, se izbeste de o imensa criza culturala si de civilizatie, regasirea identitatii este importanta pentru bunastarea si viitorul tuturor.

 

Din punct de vedere social si de dezvoltare ecnomica atat a orasului cat si a judetului, tocmai o constructie de acest gen, pe astfel de caramizi solide, pot creste vizibilitatea si durabilitatea comunitatii.

 

Puteti gasi primii pasi pentru obtinerea acestei recunoasteri europene, AICI.

 

Cu stima,

Codruta Filip, Presedinta Casei Europene a Maramuresului

Mirela Badea, Presedinta Asociatiei Zestrea Maramuresului