Lectii pentru generatia viitorului

In urma cu 5 ani vehiculam ideea de materie optionala despre UE in liceele din Romania. Nu calculasem dezvoltarea pe suport tehnologic, ce-i drept, dar aveam convingerea ca informatia despre ce inseamna Europa, mobilitatea muncii, oportunitatile, studiile si fondurile structurale, institutiile si procesul legislativ, musai trebuiesc stiute de tinerii din liceele din Romania. In mod evident, dezvoltarea si competitivitatea lor depinde de gradul de pregatire inclusiv in aceasta privinta.

PSD Diaspora, prin deschiderea dlui europarlamentar Ciprian Tanasescu, se bucura de initiativa ministrului Remus Pricopie de a initia reforma in educatie si ideea de manuale digitale. Saluta cu precadere lansarea lectiaverde.ro si, in aceeasi lumina, propune lansarea unui alt tip de manual: lectiadespreue.ro

Daca manualul digital lectiaverde.ro sustinut de Holcim Romania si-a propus sa invete tanara generatie ca protejarea mediului este o preconditie a existentei noastre sanatoase si sustenabile, ca natura este premisa dezvoltarii societatii de maine, atunci, lectiadespreue.ro isi propune sa incadreze astfel de obiective in contextul gloalizarii.

Peste 75% din legislatia nationala este de natura europeana, iar impactul acesteia asupra intregii dezvoltari existentiale, si cu precadere profesionale, este unul major.

Prin urmare, putem vorbi despre o nevoie de informare a tinerilor elevi cu privire la afacerile europene, in vederea pregatirii acestora pentru orice meserie si activitate pe care si-ar alege-o, de o noua lectie in curicula scolara.

Este necesara familiarizarea acestora cu premisele noilor politici europene 2013-2020, politici care au printre altele strategii importante de iesire din criza, de asigurare a mobilitatii muncii europene in contextul in care aranjamentele tranzitorii vor fi inlaturate; programe pentru dezvoltarea competentelor, pentru inlaturarea abandonului scolar, ERASMUS, etc.

In conformitate cu principiul democratic care cere ca guvernarea sa aiba drept principal partener cetateanul, pregatirea tanarului electorat in baza accesului garantat la informatia europeana ar aduce importante schimbari in viitorul Romaniei de maine.

Migrarea creierelor si a fortei de munca in general este considerată o problemă extrem de importantă cu care se confruntă numeroase state în curs de dezvoltare, printre care şi România. Majoritatea studiilor efectuate pe această temă sugerează că fenomenul are două efecte negative distincte: pierderea de potenţial intelectual, ştiinţific, cultural şi economic şi pierderea fiscală cauzată de migraţie, cu efect asupra solidarităţii sociale deoarece contribuabilii ţării de origine a emigranţilor au plătit costul educaţiei acestora şi vor plăti şi costul îngrijirii lor ca vârstnici.

Intelegerea fondurilor structurale, a modului in care pot fi accesate pentru dezvoltarea spiritului de antreprenoriat si a posibilitatii de retinere sau reintoarcere a „creierelor” in tara ar contribui la solutionarea problemei migrarii. Spre exemplu, la cererea Consiliului European si a Parlamentului European, Pachetul Comisiei Europene pentru Angajarea Tinerilor cuprinde o Propunere catre Statele Membre pentru „Garantia de angajare a tinerilor sub 25 de ani”. Prin aceeasi initiativa, CE recomanda ca tinerii pana in 25 de ani sa beneficieze de o oferta de ucenicie sau de un stagiu in termen de patru luni de la ieșirea din sistemul de educație formala sau de la momentul pierderii locului de munca.

” Garanția pentru tineri” este vitala, ea trebuie adusa la cunostinta tinerilor elevi, viitori studenti sau viitori lucratori, antreprenori pe piata muncii.

Mobilitatea muncii in spatiul european trebuie sa aiba loc in mod corect pentru toata lumea. Tinerii au nevoie sa-si cunoasca drepturile si obligatiile, sa inteleaga ca sunt egali cu ceilalti europeni. Pregatirea lor cu privire la aspecte ale mobilitatii muncii, joburi europene, traininguri, etc. ar contribui la combaterea fenoemnului de dumping social si precaritate si ar asigura un tratament egal al lucratorilor.

Cunoasterea actiunile pregatitoare ale CE de creare a unor poiecte pilot pan-europene prin care tinerii sa isi poata gasi cu usurinta un loc de munca oriunde in UE („Primul tau job EURES”) constituie un exemplu de contracarare a problematicii.

Societatea de azi are noi provocari dar si noi oportunitati; este una dinamica si trecuta prin tehnologia moderna.

O scurta istorie a dezvoltarii UE si a modului in care lucreaza institutiile europene, importanta alegerilor europene, procesul legislativ si politicile comune-impact direct, mobilitatea muncii, formarea profesionala, joburile europene, fondurile structurale, sunt cateva din elementele importante de care avem nevoie.

Acestea trebuiesc reflectate in educatia generatiei tinere. Manualul lectiadespreue.ro reflecta un raspuns la: intelegerea nevoii de Uniunii Europeana si ceea ce ofera constructia acesteia, formarea profesionala, gasirea unui loc de munca si dezvoltarea corecta a societatii romanesti.

 

Codruta Filip

 

4 păreri la “Lectii pentru generatia viitorului

  1. Aşa cum am scris şi eu în articolul meu, sunt o groază de „materii” care ar trebui introduse în şcoli. Materiile optionale despre EU, despre antreprenoriat şi fonduri structurale cred că sunt esenţiale în dezvoltarea României în contextul european. Încurajarea tinerilor de a deveni independenţi financiar ar trebui să fie obligatorie în şcoli. Poate se vor face manuale digitale şi pentru aşa ceva în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *